Qui no hi ha
anat mai a fer el vermut?
Abans, el
diumenge, anar a missa i després fer el vermut semblava una mateixa cosa. Ara,
com sabem, gràcies a Mario Benedetti, no cal anar a missa i sembla que el
costum del vermudet, està de cap a caiguda. Encara així trobem gent que va a
missa i gent que fa el vermut i, encara més, gent que fa les dues coses. No
passa res.
És un costum
aquest, de fer el vermut, molt arrelat a les terres on es parla la llengua en
què escric avui. Tal vegada la situació actual no ens permet a tots mantindre
les bones tradicions de la nostra cultura. Però, si no podem tots els diumenges
com abans, ho podem fer més a la llarga.
Ara que estem a
les portes de la primavera i els diumenges solen ser assolellats, asseguts a la
terrassa d’un bar amb bons amics o amb família, és l’època ideal per fer el
vermut que, a més a més, es tot un esdeveniment social. També pots optar per
fer el vermut a casa mateix.
El vermut és un lleuger àpat que es fa al migdia, abans de dinar. Com per fer gana. Ara sembla que la cervesa ha destronat el autèntic vermut, encara que hi torna amb força. Ara mateix, els cellers valencians aposten, cada vegada més, pel vermut.
Al voltant de la
taula s’asseien grans i menuts, els adults beuen vermut, si pot ser, amb una
mica de sifó i un tallet de llimona. Avui és més fàcil demanar una cervesa. Els
petits demanen una beguda sense alcohol. La beguda se sol acompanyar amb unes
olives, unes bones anxoves, ametlles salades, cacaus, clòtxines o gallets de
mar, que tot combina bé.
És hora de
recuperar el vermut, per això L’Ham del Mercat amplia la seua oferta. Vermut
que li ofereixen, vermut que proba i si el paladar diu que està bo, al Rebost
que para.
Jo recorde, de
petit, anar a fer el vermut, primer amb els pares i els seus amics i, passat el
temps, sense els pares i amb els amics i amigues meus. Quan vaig començar em
demanava un refresc, és clar.
Amb el pas del temps he anat assolint el gust i el plaer de prendre un bon vermut. I ho pots fer abans o després de dinar. En aquells temps passats, el vermut se servia amb copa de vidre amb forma de con i era dolç o sec, blanc o roig, al gust. L’Ham del Mercat té, a banda dels vermuts, uns morterets del poble alacantí d’Agost, amb forma cònica i que són una gràcia per fer un vermut.
Diuen els qui
estudien l’etimologia de les paraules que nosaltres l’hem agafat del francés
“vermout” o “vermouth” i els francesos dels alemanys “wermut”. Aquesta paraula
vol dir “donzell” o “artemisia absinthium, que és una espècie de planta del
gènere Artemisia i dins la família asteràcia.
El vermut és, doncs, un aperitiu alcohòlic present arreu d’Europa, que es pot prendre abans de dinar o després de menjar, com un bon digestiu.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada